
מעת לעת אנו נתקלים במצבים בהם אחד מבעלי הדירות בבית משותף, הינו הבעלים של זכויות הבניה שטרם נוצלו, והוא כמובן מעוניין לממש את בעלותו באותן זכויות הבניה (ששווין בתל אביב מגיע לפחות לסך של 25,000 ₪ למ"ר) ע"י מכירתם ליזם שיבצע פרויקט בנייה על הגג, או בניה עצמית על גג הבניין, והותרת הדירות החדשות, בבעלותו.
זה המקום לציין כי סעיף 52 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, מגדיר "שטח משותף" כחלקי הבית המשותף שלא רשומים כדירות, המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם. לפי סעיף 31(א)(1) לחוק המקרקעין, כל דייר בבית משותף רשאי לעשות בשטחים המשותפים שימוש סביר, ללא צורך בקבלת הסכמת יתר בעלי הדירות, כל עוד השימוש לא יפגע ביכולתם של שאר הבעלים לעשות שימוש סביר בשטחים המשותפים.
בית המשפט פירש את המפרט הטכני, בכל הקשור למהותו של הגג, כך שהשטח במחלוקת, כפי מצבו הפיזי במועד שהוא נמכר, במסגרת ההסכמים עם הדיירים, הוא רכוש משותף המיועד "למיתקנים על הגג".
נפסק כי לתובעת ניתנו "זכויות הבנייה העתידיות" לצורך בנייה על גג הבניין שמעל הדירה ואף נקבע כיצד תחושב חלקה של התובעת בזכויות הבנייה, אם יינתנו בעתיד: "מדובר בשטח הגג שמעל הדירה (…) חלקי סה"כ שטחי הגגות בבניין אשר פועל יוצא מהם יהיו זכויות הבניה העתידיות של הקונים". בית המשפט קבע כי אין בסעיף זה דבר המקנה לתובעת כיום זכויות בגג עצמו, להבדיל מזכויות בנייה עתידיות, ככל שתהיינה.
על אף שזכויות הבנייה אכן בבעלות התובעת, נפסק ששטח המחלוקת הינו "רכוש משותף", כהגדרתו במפרט שצורף להסכמי המכר. נקבע כי ניתן להסיק זאת, גם מכך שהתובעת נדרשה לקבל את הסכמת הקבלן, לצורך "הצמדתו" לדירתה.
חמור מזאת, נפסק שהנספח אינו קובע ששטח המחלוקת יוצמד לדירתה של התובעת, אלא רק מקנה לה זכויות בנייה עתידיות בשטח המחלוקת: גם אם התובעת תנצל את זכויות הבנייה העתידיות לצורך בנייה על השטח במחלוקת, כנראה גם השטח הבנוי כאמור יהיה בגדר "רכוש משותף"!
עוד נפסק שניתן להסיק ששטח המחלוקת הינו שטח משותף גם מההערה בטאבו, ומהצהרת הקבלן לצורך קבלת היתר. שהרי שניהם קבעו שהגג העליון, שבו נמצא שטח המחלוקת, הינו רכוש משותף. קביעה זו תקפה ללא קשר להצבתם של המתקנים על הגג כפי שעולה מהגדרת "רכוש משותף" במפרט. וממילא, התחייבויות הקבלן בהיתר, שקובעות שהגג יישמר לשימוש משותף, גוברות על התחייבויותיו במסגרת ההסכם. לא זו אף זו, ההערה בטאבו נרשמה שלוש שנים טרם מועד חתימת הנספח. לכן, התובעת לא יכולה לטעון שלא היה ידוע לה במועד חתימת הנספח ששטח המחלוקת הינו רכוש משותף.
לפיכך, נפסק כי שטח המחלוקת מהווה חלק מהרכוש המשותף ולא הוצמד לדירתה של התובעת.
ניתן ללמוד מפסק דין זה מספר כללי התנהלות, שעה שאנו רוכשים דירה בבית משותף, או שעה שאנו רוכשים זכויות בניה מהקבלן שבנה את הבניין, או מהבעלים של אותם זכויות בנייה:
א. רוכש זכויות בנייה חייב לוודא כי העסקה שהוא מבצע כוללת גם את רכישת הבעלות, בשטח שעליו ניתן לממש את זכויות הבנייה הנרכשות- בדרך כלל גג הבניין ולעיתים חלק מהחצר המשותפת.
ב. יש לוודא כי על פי ההסכמים עם ייתר רוכשי הדירות, מותר למוכר למכור לנו את הגג/החצר המהווים, במקרים רבים "רכוש משותף חיוני", שלא ניתן כלל להצמידו לבעל דירה פלונית.
ג. רוכש דירה רגילה, שאין לו עניין ברכישת זכויות הבניה העודפות, על ידו או ע"י רוכש אחר, ראוי שיוודא כי קיימת הוראה במפרט, לפיו גג הבניין ישאר תמיד רכוש משותף וכי זכויות הבניה העתידיות/הבלתי מנוצלות, יהוו תמיד נכס משותף של כלל בעלי הדירות.
ד. תוצאת פסק הדין קשה לתובעת, אשר ויתרה על זכויות כספיות בגין ליקויי בנייה משמעותיים, כלפי הקבלן, תוך אמונה שהיא מקבלת ממנו, בתמורה, את זכויות הבניה, שהם בדרך כלל נכס בעל ערך כלכלי, והתברר לה בדיעבד, כי אף אם היתה בונה על הגג, שטחי הבניה היו "רכוש משותף", תוצאה בעייתית מאוד, לכל הדעות.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לניווט מהיר באתר שלנו :