1. כיום, בחינת תושבות של יחיד בישראל, מוצעת על בסיס חזקות של מבחני ימי שהות בישראל. חזקות אלה, ניתנות לסתירה על ידי בחינה מהותית של מקום התושבות לפי מבחן מרכז החיים. כך למשל יחיד שרואה עצמו כתושב ישראל ומרכז חייו בישראל, אך איננו עומד במכסת הימים שנקבעה כחזקה בפקודה, רשאי לנסות ולסתור אותה על ידי הצגת ראיות מטעמו, המלמדות כי מרכז חייו הינו בישראל.
2. החשיבות לקביעת מקום התושבות נובעת משיטת המס הישראלית – שיטה מעורבת [טריטוריאלית ופרסונלית] לעניין תושבי ישראל, אלה נדרשים לשלם מס בגין הכנסה שהופקה בכל מקום בעולם, הן בישראל והן מחוצה לה [שיטה פרסונלית] בעוד שתושבי חוץ נדרשים בתשלום מס רק בגין הכנסות שהופקו בישראל [שיטה טריטוריאלית].
3. שיטה מסורבלת זו לבחינת וקביעת מקום התשובות הינה כר פורה לסכסוכים ומחלוקות מול רשות המיסים, הגולשים לרוב לבתי המשפט.
4. לשם הדוגמא, משרדנו מנהל בימים אלה ערר מס רכישה בשם בני זוג מבוגרים מאודאשר רואים עצמם תושבי ישראל, ואף מוכרים כך על ידי הביטוח הלאומי ואולם, בני הזוג אינם עומדים במכסת ימי השהות בישראל שנקבעו בחזקה בפקודה. בני הזוג רכשו דירה בתל אביב בסכום ניכר ונדרשו על ידי רשויות המס לשלם מס רכישה מלא, כאילו הם אינם תושבי ישראל שאז היו רואים בדירה – דירה יחידה והיה משולם בגינה מס רכישה מופחת.
עמדת רשות המיסים חייבה את בני הזוג להגיש הן השגה והן ערר, ולפרט בו את מכלול הנסיבות האובייקטיביות והסובייקטיביות מכוחן ושעל בסיסן טוענים בני הזוג כי הם תושבי ישראל. סכום המס שבמחלקות במקרה שיגרתי זה הינו כ- 400,000 ₪.
5. בכדי להגביר את הוודאות ולהקטין את כמות ההתדיינויות בנושא התושבות, גובש תזכיר החוק אשר מבקש לייצר ודאות במקרים מובהקים.
חזקת הימים הופכת מחזקה הניתנת לסתירה לחזקה שאיננה ניתנת לסתירה, וזאת רק במקרים מובהקים של היקף ימי שהייה גדול מאוד או קטן מאוד בישראל. חזקת הימים תיוותר חזקה הניתנת לסתירה במקרים שאינם מובהקים, שאז היקף השהייה בישראל איננו מספק בשביל לקבוע באופן קטגורי תושבות או היעדר תושבות.
6. בהתאם לתזכיר החוק, יראו כתושב ישראל מי שיתקיימו בעניינו התנאים הבאים, גם אם מרכז חייו איננו בישראל:
6.1. שהה בישראל בשנת המס 183 יום או יותר וכן שהה בשנת המס שאחריה 183 יום או יותר.
6.2. שהה בישראל בשנת המס 183 יום או יותר וכן שהה בשנת המס שלפניה 183 יום או יותר.
6.3. שהה בישראל בשנת המס 100 ימים או יותר וסך כל תקופת שהייתו בישראל בשנת המס ובשתי שנות המס שקדמו לה הוא 450 יום או יותר [למעט מצב בו מדובר בתושב מדינה גומלת – החתומה על אמנה למניעת כפל מס עם מדינת ישראל- 183 יום או יותר בכל אחת משלוש שנות המס האמורות].
6.4. שהה בישראל בשנת המס 100 ימים או יותר ובן זוגו הוא תושב ישראל לפי חזקת הימים הנ"ל או לפי מבחן מרכז החיים או לפי תקנות שקבע שר האוצר.