
השאלה המשפטית בזרקור זה: האם ערכאת הערעור רשאית להתערב בממצאים של עובדה ובממצאים של מהימנות עדים.
עקרון מנחה בשיטתנו המשפטית הינו שלערכאה הדיונית קיימת עדיפות מובנית על פני ערכאת הערעור בקביעת ממצאים של מהימנות עדים וקביעת ממצאים של עובדה. עקרון זה נובע מהטעם הפשוט שהערכאה הדיונית שומעת ורואה את העדים במהלך דיוני ההוכחות, מתרשמת משפת הגוף, אופן ודרך ההתבטאות [שלא מקבלים ביטוי מלא בפרוטוקול דיון]. החשיבות הגדולה של התרשמות בלתי אמצעית ממתן עדות במהלך דיוני הוכחות קיבלה ביטוי ואזכור בסעיף 53 לפקודת הראיות במסגרתו נקבע כי על הערכאה הדיונית לשקול את ערכה של העדות לפי התנהגות העד, נסיבות העניין ואותות האמת המתגלים במסגרת העדות.
מכאן, בין היתר, החשיבות הגדולה המיוחסת לדיוני ההוכחות, ובתוך כך לדרך ואופן ניהול חקירה נגדית – היא גולת הכותרת של ההליך המשפטי.
על כן, עקרון מנחה הוא כי ערכאת הערעור איננה נוטה להתערב בקביעות של עובדה ושל מהימנות עדים ואף עושה שימוש בקביעות אלה [של מהימנות ושל עובדה] בשביל לדחות ערעורים.
עם זאת וחרף האמור, לעקרון זה קיימים מספר חריגים שגיבשה הפסיקה במהלך השנים.
במסגרת פסק דינו של בית המשפט העליון בתיק עפ 8146/09 אלי אבשלום נ' מדינת ישראל רוכזו דוגמאות לחריגים, שכאשר מתקיימים מאבדת הערכאה הדיונית את היתרון היחסי המוקנה לה על פני ערכאת הערעור [מדובר בתנאים חלופיים ולא מצטברים].
היכרות עם החריגים שהתגבשו בפסיקה תאפשר בחינה נבונה וביקורתית של פסק הדין עת נבדקת אפשרות להגשת ערעור.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לניווט מהיר באתר שלנו :