מאמרים

תמונת מאמר

זרקור בעניין האפשרות ליתן פסק דין במהלך דיון קדם משפט לאור תקנות סדר הדין החדשות

לוגו המשרד של אהוד פורת בצבע כחול

ביום 26.1.2023 ניתן פסק דין בבית המשפט העליון בתיק בעמ 7367/22 פלונית נ’ פלוני.

השאלה המשפטית: האם בית המשפט רשאי ליתן פסק דין [בתביעה לפירוק שיתוף] במסגרת קדם משפט מכוח תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018. בפועל נערך דיון בדבר התנאים והאפשרות ליתן פסק דין [בכלל] במסגרת דיון קדם משפט.

מאת : עו״ד ערן קרם
מאמר מס׳ 12
אפריל 2023

יצוין כי סמכות זו היתה קיימת גם במסגרת תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984, אולם יושמה במשורה והתנאים ליישומה היו מחמירים יותר.
בית המשפט העליון עמד על הבדל עיקרי אחד בין תקנה 143(9) לתקנות הישנות לבין תקנה 63(ב)(16) לתקנות החדשות העוסקות שניהן בסמכות ליתן פסק דין במהלך קדם משפט.


בעוד התקנות הישנות התייחסו למצבו המשפטי הכללי של הנתבע, התקנות החדשות מתמקדות בכתב ההגנה עצמו.
לכאורה הבדל זניח, בפועל הבדל תהומי. מצב בו בית המשפט נדרש להביט על מצבו הכללי של הנתבע, מתיר לבית המשפט לשקול טענות הגנה שכלל לא נטענו וזאת מתוך צְפִיַּית אפשרות שכתב ההגנה יתוקן בשלב כזה או אחר לאחר קדם המשפט. התמקדות בכתב ההגנה עצמו כפי שהוגש מחייב את בית המשפט לשקול אך ורק את טענות ההגנה המופיעות בכתב ההגנה ולא טענות הגנה שיכול וייטענו במסגרת כתב הגנה מתוקן. זהו הבדל תהומי המחייב משנה זהירות בעריכת ובהגשת כתב הגנה.

עם זאת, בית המשפט העליון מפרש בהרחבה את המונח כתב ההגנה עצמו בהיבט אחר. נקבע כי יש לשקול בטרם מתן פסק דין במהלך קדם משפט, הן את האמור בכתב ההגנה עצמו והן את הנטען בדיון קדם המשפט

 

לעניין בחינת טיב טענות ההגנה, אין כל שינוי בין התקנות. טרם מתן פסק דין במסגרת דיון קדם משפט נבחנים סיכויי ההגנה, נוכח הטענות המשפטיות, בהינתן התשתית העובדתית שניתן לגבש לגביהן, תוך דגש על טיב הטענה [טיב הטענה במעוף הציפור – בטענה משפטית ניתן להכריע ללא דיון הוכחות, בטענה עובדתית צריך לקיים דיון הוכחות].

בית המשפט העליון קובע כי תביעות לפירוק שיתוף הינן תביעות המתאימות למתן פסק דין מיידי במסגרת דיון קדם משפט. זאת לאור הקושי המובנה להתגונן בפני תביעות כאלה [לאור הזכות הקניינית של שותף במקרקעין לדרוש את פירוק השיתוף]. נקבע כי, ככלל, טענות הנטענות כנגד הזכות לפירוק שיתוף אינן מהוות טענות הגנה תקפות [טענות משפטיות] בעוד שטענות לעניין אופן הפירוק [עובדתיות] יכול שיהוו טענות הגנה תקפות.

עוד נקבע כי טענות כספיות של הצד המתנגד להליך הפירוק, אותן מבקש הוא לטעון במסגרת תביעה שכנגד, אינן משפיעות על שאלת הזכות הקניינית לפירוק השיתוף. ניתן לחשוב על תביעות נוספות המתאימות למתן פסק דין מיידי כגון תביעות לסילוק יד או פינוי מושכר, תביעות למניעת הטרדה מאיימת וכו'.  
ניתן לשתף את המאמר לפלטפורמה שתבחרו
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוגו החברה שלנו

אנחנו כאן לכל שאלה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל הזכויות שמורות למשרד אהוד פורת ושות׳. Ehud Porat & Co

2023