מאמרים

זרקור בעניין תחולת הגנת ערב יחיד

תחולת הגנת ״ערב יחיד״ לפי חוק הערבות, תשכ״ז 1967

לוגו המשרד של אהוד פורת בצבע כחול
מאמר מס׳ 48
יולי 2024
1. פרק ב' לחוק הערבות [סעיפים 18 – 32 לחוק] מקים הגנות משמעותיות ל'ערב יחיד' המבקש להתגונן כנגד תביעת נושה

2. בעוד החוק מנוסח בצמצום רב ומותיר פרשנות רחבה למונח 'נושה', ולמונח 'ערבות', הרי שהפסיקה בעניין צמצמה מאוד את היקף התחולה של הגנה זו לנסיבות מסוימות שעל עקרונותיהם נעמוד בזרקור זה.

3. ראשית לעניין לשון החוק.

4. סעיף 1 לחוק קובע שערבות היא התחייבותו של אדם לקיים חיובו של אדם אחר כלפי אדם שלישי. מדובר בהגדרה רחבה שאיננה כוללת סייגים.

5. סעיף 18 לחוק קובע שהוראות פרק ב' יחולו על ערבות שנתן ערב יחיד לנושה. ההגדרה בסעיף איננה כוללת סייגים או מגבלות.

6. סעיף 19 לחוק מגדיר את המונח 'נושה' כלהלן: מי שמתן הלוואות הוא במהלך עסקיו הרגיל, אף אם אינו עיסוקו העיקרי.

7. קרי, פרק ב' לחוק חל על ערבות שנתן ערב יחיד לנושה שמתן הלוואות הוא במהלך עסקיו הרגיל.

8. לא כתוב בחוק, שפרק ב' לחוק חל על ערבות שנתן ערב יחיד לנושה שנתן הלוואה בפועל.

9. על מנת לחדד את הדקות, ניקח לדוגמא חברה חוץ בנקאית שנותנת הלוואות במהלך עסקיה הרגיל, אך גם משכירה נכסים מסחריים ודורשת כחלק מתנאי הסכם השכירות חתימת ערבים על כתב ערבות בשולי הסכם השכירות. לצורך הדוגמא, נניח שהערב הינו ערב יחיד. אין חולק שמדובר בערבות, ואין חולק שהחברה נותנת הלוואות במהלך עסקיה הרגיל. אין גם חולק שהערבות לא ניתנה מכוח עסקת הלוואה.

10. על פניו אין בדוגמא שפירטנו כדי להחריג את החברה החוץ בנקאית מהגדרת 'נושה' לפי סעיף 19 לחוק. 11. ואכן, בספרות הובעה דעה לפיה ההגנה על ערב יחיד איננה מצומצמת רק לעסקאות הלוואה. כך למשל בספרו של דר' רוי בר-קהן הגנת הערב (1998) עמ' 235, בו הובעה עמדה שאין כל כוונה לצמצם את תחולת ההגנה על הערב לעיסקאות של הלוואת כספים בלבד: "בכל הכבוד, סבורים אנו כי קביעה זו של בית המשפט מצמצמת שלא לצורך את ההגנה לה זקוקים הערבים ושבגינה חוקק תיקון תשנ״ב. אנו סבורים כי ההסטוריה החקיקתית, כוונת המחוקק ומטרת החוק, לרבות לשונו, מביאים למסקנה כי יש לפרש את התיקון באופן הרחב ביותר האפשרי, ולהעניק את הגנת תיקון תשנ״ב לכל ערב אשר סכום ערבותו במועד מתן הערבות מוגבל לסך של 40,000 ש״ח, וזאת בלי להתחשב במהות העיסקה אשר נערכה בין הנושה לבין החייב העיקרי. באשר ללשון החוק, הרי לא התייחס בית המשפט בניתוחו לעובדה שהגדרת "חיוב" משולבת עם הגדרת הנושה. במתן הגדרה ספציפית ל״נושה" לא התכוון המחוקק לצמצם את ההגנה, אלא להרחיבה, ולהחילה הן על תאגיד והן על יחיד. הצמצום היחיד הלשוני הינו שאם הנושה הינו יחיד העוסק במתן הלוואות, נדרש כי מתן ההלוואות יהיה במהלך עסקיו הרגיל וגם סייג זה צומצם כך שאין מתן ההלוואות צריך להיות עיסוקו העיקרי של הנושה. אין ולא היתה כוונה לייחס את הגנת התיקון רק לעיסקאות של הלוואת כספים שבין הנושה לחייב העיקרי."

12. בפועל וכפי שנראה בזרקור זה, פסיקת בתי המשפט פנתה בדיוק לכיוון ההפוך, המצמצם באופן ניכר את ההגנה החלה על ערב יחיד.

13. נפרט כעת את העקרונות שהותוו בפסיקה וחוזרים על עצמם בפסקי דין רבים בשינויים נדרשים וכאמור מצמצמים מאוד את תחולת הגנת 'ערב יחיד': 13.1. נקבע שהגנת ערב יחיד חלה רק בעת מתן ערובה כבטוחה להלוואה עסקית [לא פרטית, לא חברית, ולא משפחתית], ורק כאשר הנושה נותן הלוואות במהלך עסקיו הרגיל. ת"א (שלום י-ם) 37330-10-10 משה סרוסי נ' כונס הנכסים אביב פריצקי (נבו 19.5.2016)‏‏ "לנוכח האמור נחה דעתי כי הנתבעת הלוותה כספים ללווה בשל יחסי שכנות וחברות שהיו ביניהם, והיא אינה עוסקת במתן הלוואות ואינה בגדר "נושה". לפיכך, התובעים אינם נכנסים להגדרה של "ערב יחיד" הואיל וכאמור הגנה זו עומדת רק בנוגע לנושה שזהו עיסוקו."

ת"ט (שלום ת"א) 3892-04-10 שני מלכה נ' ענת דינה שני (נבו 20.7.2010)‏‏
"לפיכך, המבקשים אינם ערבים יחידים או ערבים מוגנים וההגנות של חוק הערבות אינן חלות במקרה דנן ואין גם להחילן, שכן כל הצדדים הם קרובי משפחה וההגנות בחוק הערבות באות לטפל במקרים של הלוואות מסחריות ולא בחיובים שאינם קשורים לדיני המסחר הרגילים ונבעו מעצם היות הצדדים משפחה.”

13.1. "לפיכך, המבקשים אינם ערבים יחידים או ערבים מוגנים וההגנות של חוק הערבות אינן חלות במקרה דנן ואין גם להחילן, שכן כל הצדדים הם קרובי משפחה וההגנות בחוק הערבות באות לטפל במקרים של הלוואות מסחריות ולא בחיובים שאינם קשורים לדיני המסחר הרגילים ונבעו מעצם היות הצדדים משפחה."

13.2. ברוב פסקי הדין נקבע שהנטל להוכיח שהנושה נותן הלוואות במהלך עסקיו הרגיל מוטל על כתפי הערב, וזאת למרות שקיימת פסיקה סותרת, לפיה חזקה על מי שנתן הלוואה שהיא ניתנה במהלך עסקיו הרגיל.

ע"א (מחוזי תל אביב-יפו) 4003/07 בס ארנון נ' אברהם אריה (נבו 21.1.2009)‏‏
"דהיינו, הכלל הינו כי מי שנותן הלוואה וראו אותו כמי שנתן את ההלוואה בדרך עיסוק, אלא אם יוכיח שלא כן הדבר."
להרחבה בעניין ראה סעיף 41 לפסק הדין הפ (ת"א) 61273-06-18 נתנאל נקש נ' תומר גלילי.

13.3. נקבע שהגנת ערב יחיד איננה חלה בעסקת שכירות נכסים, עת ניתנת ערבות לטובת משכיר הנכס.
בש"א (שלום חיפה) 8835/04 . זמאן נתנזון בע"מ נ' גפני סימה (נבו 31.7.2005)‏‏

"המבקשים אינם "ערבים מוגנים" על פי חוק הערבות, שכן פרק ד' לחוק הערבות חל על ערבות להלוואה בלבד ולא על ערבות לקיום התחייבויות על פי חוזה – שכירות."

13.4. נקבע שהגנת ערב יחיד איננה חלה בעסקת מכר מלאי או מכר מוצרים באשראי, עת ניתנת ערבות לטובת ספק.

ת"ת (שלום חי') 26601-05-16 אי.אנ.אס עבודות חשמל בע"מ נ' קו האש- פתרונות טכנולוגיים בע"מ (נבו 19.2.2017)‏‏ "המבקשים אינם טוענים כי עיסוקה של המשיבה במתן הלוואות, והספקת סחורה באשראי אינה נחשבת מתן הלוואה (בר"ע (תל אביב) 2403/02 גלנט דן דניאל נ' ספיריטוס סחר 1992 בע"מ, תקדין-מחוזי 2003(2), 11868, פורסם גם בנבו)."

13.5. נקבע שהגנת ערב יחיד עשויה לחול בעסקת ליסינג מימוני, אולם איננה חלה בעסקת ליסינג תפעולי.

ת"א (שלום ת"א) 16916-09-09 פריים-ליס ניהול ציי רכב בע"מ נ' י.א. מתן שירותי ניקיון אחזקה וכח אדם בע"מ (נבו 1.10.2013)‏‏

"הנתבעים ביקשו למצוא תימוכין בהלכה שנפסקה ב-ע"א 2462/97 הפועלים ליסינג נ. טיפול שורש (פורסם בנבו). פסק הדין הנ"ל עוסק בעיקרו במאפייניה של עסקת ליסינג מימוני בעוד שהעסקה מושא הסכם החכירה הינה עסקת ליסינג תפעולי. (ראו פיסקה 17 לפסק הדין).

לא מצאתי בתוכנו של ההסכם הוראות ההופכות אותו, בניגוד לכותרתו – להסכם ליסינג מימוני והנתבעת הנושאת בנטל הראיה לא המציאה כל חוות דעת של מומחה יש בה כדי להבהיר, האם יש בהסכם החכירה התפעולי – סממן כלשהוא של עסקת הלוואה. בנתון לכך, אני דוחה את טענת הנתבעים לפיה יש לראות בתובעת משום נושה."

מאמרים מומלצים

ניתן לשתף את המאמר לפלטפורמה שתבחרו
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוגו החברה שלנו

אנחנו כאן לכל שאלה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל הזכויות שמורות למשרד אהוד פורת ושות׳. Ehud Porat & Co

2024