מאמרים

זרקור 49 בנושא חסרונותיו הסמויים של תכנון מס אגרסיבי

חסרונותיו הסמויים של תכנון מס אגרסיבי – רכישת דירה ורישומה על שם אחד מהילדים

לוגו המשרד של אהוד פורת בצבע כחול
מאמר מס׳ 49
אוגוסט 2024

1. תכנון מס אגרסיבי לעניין זרקור זה, הינו הגשת דוחות לרשויות המס המשקפים באופן חלקי בלבד את המציאות הכלכלית כפי שהתרחשה בפועל.

2. מקרה נפוץ מאוד של תכנון מס אגרסיבי הינו רכישת דירה ורישומה על שם אחד מהילדים שאין בבעלותו דירת מגורים וזאת בכדי להנות ממדרגות מס רכישה מוטבות להן זכאי רוכש דירה ראשונה.

3. האגרסיביות בתכנון מס זה נובעת מכך שהרישום על שם אחד הילדים הינו רישום שאיננו משקף את כוונת צדדים האמיתית. הדירה נרשמת מטעמי מס רכישה בלבד על שם אחד הילדים אבל מהותית החזקה והשליטה בדירה נותרת בידי ההורים. ההורים מחליטים למי תושכר הדירה, לאן ינותבו דמי השכירות, נושאים בתשלומי ההחזקה וכו'.

4. ראה למשל סעיף 5 לפסק הדין ע"א 4298/18 מנהל מיסוי מקרקעין ת"א נ' רועי בלנק (נבו 20.4.2021)‏‏ :
"גישת הקניין. לפי גישת השופטת שטרסברג-כהן, תכליתם של סעיפי החוק האמורים היא למנוע "תכנוני מס" פסולים, דהיינו ניצול בלתי רצוי של המישור הקנייני כדי להיפטר מתשלום מס. כך, למשל, באמצעות הענקת דירה לילדים קטינים, או באמצעות רישומה על שם אחד מבני הזוג בלבד אך ורק לשם מתן הטבת מס. ההנחה שביסוד הדין היא שאם פעולה משפטית לא נועדה אלא להקטין את חבות המס, ואין לה תכלית "אמיתית" נוספת – אין הצדקה להכיר בה לצרכי מס, למרות שהעסקה תקפה מבחינת דיני הקניין."

5. לאחרונה ניתנו שני פסקי דין בבתי משפט למשפחה המבהירים את הגישה המחמירה בה נוקטים בתי המשפט האזרחיים כלפי הנוקטים בתכנוני מס אגרסיביים.

6. פסק הדין הראשון ניתן ביום 30.4.2024 בבית המשפט למשפחה בקריית שמונה בתיק תמ"ש 55493-11-22 ס' נ' ס' ואח'.

7. ההורים התגרשו בשנת 2010. בשנת 2015 מימן האיש רכישת דירה לבנו. הדירה נרשמה מטעמי מס על שם הבן. בשנת 2021 נפטר הבן, בגיל צעיר, ממחלה חשוכת מרפא וניתן צו ירושה לפיו הוריו [שהתגרשו 11 שנה קודם לכן] הינם יורשים.

8. האיש שמימן את רכישת הדירה באופן בלעדי ביקש במסגרת ההליך המשפטי לסלק את ידיי האישה מהעיזבון וטען שהדירה נרשמה על שם בנו מטעמי מס בלבד וכי בפועל היא שייכת לאיש. עוד נטען כי לאחר שחלה הבן נחתם הסכם הלוואה לפיו במקרה בו הבן ילך לעולמו לפני האב, מלוא ההלוואה תוחזר לאב, אלא אם האב הינו יורש בעצמו.

9. בית המשפט דחה את שני הסעדים להם עתר האיש. נדחתה בקשתו לסעד הצהרתי לרישום הדירה על שמו בלבד ונדחתה בקשתו להשבת ההלוואה וזאת מהטעם שהוא אחד היורשים ולפי הסכם ההלוואה במקרה זה ההלוואה איננה מוחזרת.

10. לענייננו נקבע בסעיף 64 לפסק הדין כלהלן: "אין צורך לציין כי היעתרות לדרישת התובע כי הזכויות בדירה יירשמו על שמו, רק משום שהוא היה הגורם המממן, הוא פתח אין סופי למניפולציות חוזיות ולהתחמקות מתשלום מס אמת על עסקאות מקרקעין, בהן הרוכש המופיע בחוזה אינו בעל הזכויות בפועל, ורק לאחר תשלום מס מופחת ורישום הזכויות, מבקש "הרוכש האמיתי" להירשם כבעל הזכויות, וזאת לאחר ששולם מס מופחת על עסקת המכר."

11. בפסק דין נוסף שניתן ביום 31.7.2024 בתיק תמ"ש 9662-12-19 בבית המשפט למשפחה בחיפה נדון מקרה בו אב רכש דירה ורשם אותה מטעמי מס רכישה בלבד על שם בנו. במעמד הרכישה נחתם הסכם הלוואה על מלוא סכום הרכישה לטובת האב. הדירה נרשמה על שם הבן בלבד שהיה במועד הרישום נשוי. לאחר מכן התגרשו בני הזוג.

12. במהלך הליך הגירושין עתרה הגרושה למחצית מדירת המגורים במסגרת תביעת איזון משאבים וטענה שהובטחו לה כהבטחת נישואין זכויות בדירה, כי היה שיתוף של האיש את האישה בדירה, ושהדירה לא ניתנה במתנה לאיש [פעולה שהיתה מחריגה את הנכס מאיזון משאבים ומותירה אותה בידי האיש] וזאת מטעמי תכנון מס אגרסיבי שנועד להקטין את חשיפת המס של האיש ואביו [מתנה מחייבת ביצוע שתי עסקאות, עסקת מכר בה ירכוש אביו של האיש את הדירה, ולאחר מכן עסקת מתנה בה ייתן האב את הדירה במתנה לבנו].

13. בית המשפט למשפחה בחיפה דחה את טענות הבעל שהבעלות האמיתית בנכס הינה של אביו של האיש ואף קבע כלהלן:
"עדויות הנתבעים מלמדות כי הרישום דה פקטו אינו תואם את כוונתם האמיתית של הצדדים. בית המשפט לא יאפשר ולא יתן ידו לקבלת גרסה לפיה הזכויות הלכאוריות בנכס מבוססות על עסקה שאינה משקפת באופן אמיתי את רישום הזכויות בפנקסי המקרקעין. לפיכך, בית המשפט יסתמך על רישום הזכויות בפנקסי המקרקעין בלבד, ולא ייתן ידו לטענות בדבר בעלות פיקטיבית שאינה משקפת בפועל את הרישום."

14. יצוין במאמר מוסגר שייתכן ובעלי הדין בשני פסקי הדין יינזקו פעמיים. הפעם הראשונה הינה בבית המשפט האזרחי בו בית המשפט האזרחי "תופס" את בעל הדין באופן בו נערכה העסקה ונרשמה בפועל במרשמי המקרקעין, ואפילו שהתברר שהיא פיקטיבית ולא שיקפה את כוונת הצדדים בפועל. במצב זה חל חוק הירושה וחוק יחסי ממון הקובעים הוראות לגבי חלוקת הזכויות בנכס. ואולם הפעם השנייה הינה מול רשויות המס. רשויות המס אינן כבולות לקביעות של בתי המשפט האזרחיים ודי שמגיע לידיהם פסק דין בו נקבע שעסקה מסוימת הינה פיקטיבית בשביל לאפשר פתיחת חקירה, פתיחת שומות והטלת מס המשקף את כוונתם האמיתית של הצדדים – רכישת הדירה על ידי האב ולא על ידי הבן.

מאמרים מומלצים

ניתן לשתף את המאמר לפלטפורמה שתבחרו
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוגו החברה שלנו

אנחנו כאן לכל שאלה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל הזכויות שמורות למשרד אהוד פורת ושות׳. Ehud Porat & Co

2024