
עורך דין המייצג לקוח מחוייב לייצגו נאמנה, וזאת הן מכוח חוזה שנחתם בכתב או נוצר בע"פ, והן מכוח דיני השליחות, דיני הנאמנות, כללי לשכת עורכי הדין, וכן חובות אתיות שונות החלות על עורך דין. חובות אלה מוטלות על עורך הדין לאור קִירְבָה בין עורך הדין לבין הלקוח, קִירְבָה המקימה חובת זהירות של עורך הדין כלפי הלקוח, לפעול ולנהוג לטובת הלקוח תוך ייצוג האינטרסים שלו נאמנה.
1. הפרה של חובת זהירות זו עלולה לעיתים להתגבש כדי עוולה נזיקית כגון רשלנות, וככל שנגרם ללקוח נזק בפועל ומתקיימות נסיבות נוספות, עלולה אף להביא לחיוב עורך הדין בנזקו של הלקוח.
2. קִירְבָה זו וחובת זהירות זו קיימות בין כל בעל מקצוע למקבל שירות.
3. מבחן נוסף הינו מבחן הצְפִיוּת.
4. בעניין מבחן הצְפִיוּת יש שוני מסויים בין עורך דין לבין נותן שירות אחר. ניקח לצורך הדוגמה קבלן בניין שמתקשר בהסכם מול לקוח וגורם אגב ביצוע הפעולה לנזק לצד ג'. הקבלן יחויב בשיפוי הניזוק, וזאת אם ייקבע שקבלן סביר היה צריך לצפות שביצוע הבנייה באופן בו בוצעה בפועל עלול לגרום נזק לצד ג'. עקרון זה מכונה מבחן הצְפִיוּת.
5. מנגד, כאשר עורך דין מייצג לקוח וגורם אגב כך לחיסרון כיס, נזק, או פוגע באינטרסים של צד ג' שאיננו הלקוח שלו, לא אמורה לכאורה להתעורר תמיהה או תהייה בעניין, שעה שמהות עבודת עורך הדין הינה קידום האינטרס של הלקוח, וזה מתרחש לרוב, על פני אינטרס נוגד של צד ג'. בין אם מדובר בצד שני לעסקה מסחרית כלשהי, או בעסקת מקרקעין, או בהתדיינות בהליך משפטי, או בהסדר חוב וכו'. ומכאן לפיכך, מבחן הצְפִיוּת פחות רלוונטי לבחינת אחריות של עורך דין לנזקו של צד ג' שאיננו לקוחו, כי כמעט תמיד, אם לא תמיד, הוא מתקיים.
6. אם כן, אנו בוחנים בזרקור זה את חובת הזהירות ולא את מבחן הצְפִיוּת.
7. בפסיקה נקבע שבמקרים מסויימים [כאשר כללים ברורים בעניין טרם הוגדרו בפסיקה] ניתן לחייב עורך דין לשפות צד ג' שאיננו לקוחו, אם נגרם נזק לצד ג'. מטרתו של זרקור זה הינה לנסות ולאתר את סוגי המקרים והנסיבות בהן ייטה בית המשפט לקבוע כי חלה על עורך דין חובת זהירות כלפי צד ג' שאיננו לקוחו.
8. נציג שני מקרים:
9. במקרה הראשון [ע"א 2599/13 עו"ד משה הרמן נ' רון עלדור (נבו 3.9.2015)] עו"ד ונוטריון [עו"ד הרמן] אימת חתימתו של בעל נכס [מרדכי] על ייפוי כוח כללי שניתן לבנו של בעל הנכס [צבי]. ייפוי הכוח ניתן לטובת בנו של בעל הנכס לצורך ביצוע פעולות שונות, ובנו של בעל הנכס עשה בו שימוש כדי למכור את הנכס של בעל הנכס, זאת כאשר הבן מיוצג בעסקה על ידי אותו עו"ד ונוטריון.
בבית המשפט המחוזי נקבע כי "מרדכי רומה, וכי השימוש בייפוי-הכוח הכללי לצורך מכירת הנכס נעשה שלא כדין ובניגוד לרצונו. עוד נקבע, כי ההסבר שניתן למרדכי על-ידי עו"ד הרמן בעת החתמתו על ייפוי-הכוח הכללי היה הסבר כוללני, מבלי שהובהר למרדכי כי הוא חותם על ייפוי-כוח שמכוחו ניתן יהיה לבצע עסקאות בנכסי המקרקעין שלו, ומבלי לוודא שאכן מרדכי מבין את משמעות החתימה על ייפוי-הכוח".
עוד נקבע שעמדו בפני עורך הדין סימני אזהרה שונים שבחינתם היתה מטילה ספק ברצונו של בעל הנכס למכור את הנכס כגון: פער זמנים ניכר [תשעה חודשים] בין מועד חתימת ייפוי הכוח למועד חתימת הסכם המכר, היעדר חתימה על ייפוי כוח ספציפי למכירת נכס, בקשת בנו שלא להיות נוכח במעמד החתימה, מחיר נמוך בו נמכר הנכס, וחובות כבדים של הבן].
במקרה זה נקבע שתפקידו הכפול של עורך הדין, כמי שאימת חתימת בעל הנכס וגם ייצג את בנו בעסקת המכר, היה כזה שאפשר לעורך דין לצפות כי העסקה, שבוצעה מחוץ לתחום ההרשאה, תבוטל, ויצרה בין עורך דין הרמן לבין הקונים, שאינם לקוחותיו, את ה"שכנות" הנדרשת לשם הטלת חובת זהירות.
בפסק דין זה ניסה בית המשפט העליון לקבוע מתי נוצרת חובת זהירות של עורך דין כלפי צד ג' שאיננו לקוחו:
"חובת זהירות של עורך דין כלפי מי שאינו נמנה על קהל לקוחותיו הוכרה בפסיקה, אם כי לא הוצבו לה גדרים וגבולות ברורים, ולא הובהר היקף פרישתה (ע"א 2725/91 היינוביץ נ' גלעדי, פ"ד מח(3) 92 (1994); ע"א 3521/11 וגנר נ' עבדי, [פורסם בנבו] פסקה 21 (22.6.2014) (להלן: עניין וגנר)). קיומה של חובת הזהירות, וקביעת מידת החבות, נלמדת ממקרה למקרה ומשתנה בהתאם לנסיבות העניין (ע"א 2625/02 נחום נ' דורנבאום, פ"ד נח(3), 385, 397 (2004) (להלן: עניין נחום)). נראה, כי במרבית המקרים שעסקו ברשלנות של עורך דין כלפי צד שלישי, נגזרה חובת הזהירות של עורך הדין מהסתמכותו של הצד השלישי, שלא היה מיוצג, על עורך הדין (ראו: ע"א 6645/00 ערד נ' אבן , נו (5) 365 (2002); עניין וגנר; עניין נחום). כך, בעניין נחום, נקבע על-ידי השופט א' ריבלין, כי ברגיל לא יחוב עורך הדין חובת זהירות כלפי צד שמנגד שאינו מיוצג, אך ייתכן שהסתמכות סבירה של צד השלישי על עורך הדין, הנובעת מעצה משפטית או נטילת אחריות של עורך הדין כלפי הצד השלישי, תקים את דרישת הקרבה בין המזיק לניזוק, הנדרשת להטלת אחריות.”
10. במקרה השני [עא 3521/11 עו"ד דניאל וגנר נ' מזל עבדי (נבו 22.6.2014)] נקבע שאין לעורך דין חובת זהירות כלפי צד ג' הממלא תפקיד בעצמו כגון בנק, רשם לענייני ירושה, רשם לענייני מקרקעין, האפוטרופוס הכללי, ואח'. המקרה עסק בעורך דין שערך עסקת מכר דירה עבור אדם שהציג ייפוי כוח נוטריוני בשם בעלי הנכס לצורך מכירתו ובדיעבד במירמה. הרוכש נטל משכנתא מבנק וכספי ההלוואה עברו לידיו של המוכר במירמה וזאת לפני שבעלי הנכס האמיתיים גילו את המירמה והגישו תביעה לביטול ההסכם. הבנק נותן ההלוואה, שאיבד את כספי ההלוואה, הגיש תביעה נגד עורך הדין וטען שקיימת לעורך הדין חובת זהירות כלפי צד ג' שאיננו לקוחו – הבנק וכי חובת זהירות זו הופרה. כאמור נקבע שאין חובת זהירות של עורך דין כלפי צד ג' שהוא בעל תפקיד בעצמו זאת בעיקר מהטעם שלא מתקיימת אותה קִירְבָה עליה עמדנו בתחילת הזרקור.
11. בזהירות הנדרשת, שעה שהלכה מחייבת בעניין טרם גובשה, ניתן לראות שבתי המשפט ייטו לקבוע שקיימת חובת זהירות של עו"ד כלפי צד ג' שאיננו לקוחו וזאת בהתקיים כל התנאים הבאים:
11.1. מדובר בניזוק אדם פרטי ולא ניזוק ממלא תפקיד.
11.2. הניזוק הינו צד לעסקה מול הלקוח של עורך הדין.
11.3. הניזוק פנה לעורך הדין לקבלת מידע או מצג או שירות אפילו בשיחה ידידותית ולא פורמלית.
11.4. הניזוק הסתמך על אותו מידע או מצג או שירות שעשה או נתן עורך הדין, בין במישרין ובין בעקיפין.
11.5. עורך הדין היה צריך להסיק שאותו צד ג' עשוי להסתמך על אותו מצג, שירות או מידע שנמסר לו.
11.6. לצורך קביעה כי חובת הזהירות הופרה יש להוכיח כי בפני עורך הדין עמדו סימני אזהרה [לדוגמא, ספק לעניין מהימנות ייפי כוח, זהות המוכר, זהות הנכס וכו'] וכי עורך הדין התעלם מהם.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לניווט מהיר באתר שלנו :