
למשרדנו הגיע לקוח שנקלע, לאחר מסכת של תרמית והשפעה בלתי הוגנת, להשקעה של מיליונים רבים של שקלים אצל אדם שהציג עצמו כמומחה בינלאומי להשקעות [להלן: "המומחה"]. ההשקעה בוצעה על ידי העברות כספים על פני מספר חודשים מהלקוח למומחה אשר הציג מצידו את התפלגות ההון שקיבל למספר אפיקי השקעה שונים, אשר כל אחד מהם הניב, כך הציג המומחה, תשואה חוזית ומוסכמת שונה. בתחילת הדרך התשואות או הרווחים היו 'על הנייר' וקיבלו ביטוי בדוחות תקופתיים פיקטיביים, רק לאחר מספר חודשים החל הלקוח לקבל תקבולים בגין השקעתו, תקבולים המהווים ברגיל הכנסה המחייבת בדיווח.
1. הונאת 'פונזי' הינה הונאת ממון שבה מובטחת למשקיעים תמימים תשואה גבוהה מהמקובל בשוק, כאשר "הרווחים" המוצגים אינם אמיתיים, אלא מקורם בהון של המשקיע עצמו, או מהונם של קורבנות אחרים . במקרה דנן, הרווחים לא היו אמיתיים, אפיקי ההשקעה לא היו אמיתיים ולמעשה לא היו קיימים כלל במציאות, והמומחה כך התחוור, איננו מומחה, אלא נוכל.
2. שנת המס בה החל הלקוח לקבל תשלומים בגין השקעתו, היא גם שנת המס בה למד הלקוח כי נפל בפח לפעולת תרמית והונאה והגיש תביעה [באמצעות משרדנו] לביטול הסכם ההשקעה והשבה. התביעה, נציין, התקבלה במלואה, בפסק דין שהתקבל לאחר כשנתיים מיום הגשתה, תוך שבית המשפט דן וקובע מהו הסך הכספי ששולם למומחה, מה הסך הכספי שהמומחה השיב, ומהו גובה ההפסד הכספי שנגרם ללקוח.
3. בסמוך ולאחר קבלת התביעה, הגיש המומחה בעצמו וביוזמתו בקשה להיכנס להליכי חדלות פירעון, מתוך תקווה וציפייה כי חובותיו, "ייעלמו" כאילו לא היו והוא יזכה להפטר המיוחל. הליכי חדלות פירעון של יחידים או חברות הינם הליכים לגיטימיים וחוקיים, המאפשרים ליחידים או חברות שנקלעו לקשיים כלכליים, בתום לב, לקבל, לאחר מיצוי יכולתם הכלכלית ועמידה בתוכנית שיקום, הפטר מחובותיהם שנוצרו בתום לב עקב התנהלות עסקית לא מוצלחת. כל זאת, לאחר עמידה בהוראות הדין ותשלום חלק מחובותיהם. לעיתים רחוקות, הליכים לגיטימיים אלה מנוצלים על ידי גורמים שאינם נורמטיביים, שיצרו חובות תוך הונאת הזולת ובחוסר תום לב.
4. בשלב זה ניתן להבין, כי מלוא הכספים אותם השקיע הלקוח אצל המומחה, כספים שבית המשפט המחוזי הכיר בהם ככספים שנגזלו ושיש להשיבם, אבדו, וניתן לסווגם מבחינה חשבונאית כחובות אבודים או כהפסד עסקי.
5. כאמור, שנת המס בה החל הלקוח לקבל "הכנסה" מהשקעתו, היא גם שנת המס בה למד הלקוח כי נקלע לתרמית. קרי, באותה שנת מס בה, לכאורה, היה על הלקוח לדווח על הכנסה מעסק, הוא גם למד כי ההכנסה איננה הכנסה והעסק איננו עסק.
6. נציין, לצורך הדיון, כי עמדת הלקוח הינה שמדובר בהכנסה שיש לסווגה כהכנסה מיגיעה אישית [פירותית] מעסק, המתחייבת בשיעורי מס שולי נמוכים [סעיף 121(ב) לפקודה] וניתן לקזז כנגדה הפסדים.
7. באותה שנת מס, הניבה פעילות אחרת של הלקוח הכנסה, הכנסה שאיננה קשורה בפעילות המומחה או בכספים ש"הושקעו" באמצעותו. או אז ביקש הלקוח, באופן טבעי, לקזז את ההפסדים העסקיים שהתגבשו אצלו, אגב ההונאה, כנגד אותה הכנסה אחרת.
8. כאן, ואילו היה הלקוח מנהל פנקסי חשבונות כדין [סעיף 216(5) לפקודה], מדווח כדין במועד תחילת הפעילות על עיסוק חדש [סעיף 215 לפקודה] ומדווח על ההכנסה בתום שנת המס [סעיפים 131-132 לפקודת מס הכנסה], אזי סביר שהיה יכול, בכפוף להוראות החוק המתאימות, לקזז את הפסדיו הנובעים מפעילות ההונאה, כנגד ההכנסה האחרת. ואולם, כאמור, הדברים לא נעשו ומטרת זרקור זה לבחון את המשמעות לכך.
9. ככלל, היעדר דיווח על הכנסה יכולה להיחשב עבירה פלילית, שעונש בצידה וחומרתה נקבעת בהתאם לנסיבותיה. בענייננו, לא נמסר דיווח על התחלת הפעילות העסקית ולא נוהלו פנקסי חשבונות.
10. בעניין זה ומהטעם שבאותה שנת המס בה החלה הפעילות, גם התברר כי מדובר בתרמית והונאה ואף הוגשה תביעה לבית המשפט המחוזי, הרי שלשיטתנו החשיפה הפלילית מינורית. בכל מקרה זרקור זה איננו עוסק בהיבטים הפליליים של אי דיווח על הכנסה חייבת במס שמתגלה כהונאה.
11. מעבר לסנקציות הפליליות שנועדו לטפל בעברייני מס, בעלי כוונה פלילית (מה שלא מתקיים בענייננו), בארסנל הסנקציות של פקיד השומה, קיימות גם סנקציות אזרחיות, שמאפשרות לפקיד השומה לסרב לדרישת קיזוז הפסדים או לניכוי הוצאות של נישום, באותה שנת מס בה לא נוהלו פנקסים – כך לדוגמא סעיף 33 (ג) לפקודת מס הכנסה הקובע כלהלן:
12. במקרה דנן עולות שלוש שאלות.
הראשונה, האם "הכנסה" שמקורה בהונאת 'פונזי' יכולה להיחשב כהכנסה חייבת כמשמעותה בפקודת מס הכנסה (תוך דגש על העובדה שבבסיס כל הכנסה חייב להיות "מקור" המוגדר בסעיף 2 לפקודה) או- שיש לראות בתקבולים כהחזרי קרן בלבד, ולא כהכנסה מדיבדנד או מריבית, שהרי מה שהוצג ללקוח כתשלום דיבידנד או ריבית התגלה כתרמית מוחלטת, שאין מאחוריו שום "מקור" כגון מניות או פיקדון כספי.
השנייה, האם חובות הדיווח על ההכנסה וניהול פנקסי חשבונות חלות גם בקשר ל"הכנסה" שמקורה בהונאת 'פונזי'.
השלישית, האם ההונאה מובילה לסיווג ההפסדים כהפסדים הוניים ולא פירותיים [שהרי כל "העץ" אבד ולא רק פירותיו].
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לניווט מהיר באתר שלנו :