
הורים רבים המבקשים להעניק לילדיהם במתנה דירת מגורים, חוששים שמא זכויותיו של ילדם בדירה המוענקת תפגענה במקרה של כניסת בן-זוג לחייו. חששם של ההורים הוא אכן מוצדק, שכן בעת פקיעת הנישואין, או בעת סיום היחסים ביניהם, במקרה של ידועים בציבור, יכול בן הזוג, בנסיבות מסוימות, לדרוש ולקבל זכויות בדירה שהוענקה במתנה לבן זוגו. ברשימה זו נסקור את הדרכים המשפטיות העיקריות להגנה על זכויות הילד בדירה.
הפתרונות שיוצגו ברשימה זו רלוונטיים במיוחד שעה שנכנס לתוקף חוק מס דירה שלישית, הקובע כי בעלות בשלוש דירות ויותר תחויב במס שנתי. העברת נכסים לילדים מעל לגיל 18 יכולה להוות כלי מצוין לתכנון מס לגיטימי, וזאת בכפוף לכך שהעברה נערכת תוך ליווי משפטי ומומחיות.
כאשר בני משפחה מעבירים נכס ביניהם ללא תמורה, קיימת חזקה הניתנת לסתירה כי הנכס ניתן במתנה ולא במנגנון משפטי אחר. לפיכך, חובה על הורים המבקשים להבטיח כי הדירה שנתנו לילדם, תישאר במשפחה גם במקרה של גירושין או סיום היחסים עם בן זוגו של ילדם, להגדיר במדויק ובכתב את המנגנון המשפטי שבחרו על-מנת להבטיח ולהגן על זכויותיהם בנכס.
דרך אחת לעשות זאת, היא עריכת הסכם מתנה בו יקבע כי הדירה ניתנת במתנה על תנאי, כאשר בהתקיים התנאי – תפקע המתנה. כך למשל ניתן לקבוע כי במקרה של פרידה או גירושין, המתנה תפקע ובמקרה זה תושב הדירה לבעלות נותן המתנה או לחילופין – הדירה תימכר והתמורה תועבר במלואה לנותן המתנה. מומלץ להחתים את הילד וכן את בן זוגו על מסמכים מתאימים המאפשרים את העברתה של הדירה חזרה לנותן המתנה במקרה של פרידה, וזאת על מנת לייעל את ההליך ולמנוע הליכים מיותרים בבית המשפט לאחר הפרידה.
דרך נוספת להבטחת זכויות הילד בדירה, היא רישום הערה בדבר הצורך בהסכמת נותן המתנה לביצוע פעולות שונות. מדובר בהערה הנרשמת בלשכת רישום המקרקעין (במקרה שהנכס רשום בפנקס הזכויות), לפיה לשם ביצוע כל פעולה בנכס, לרבות מכירה, השכרה, מתן רשות מגורים ללא כל תמורה, שעבוד וכו'… יש לקבל את הסכמת נותן המתנה בכתב לביצוע פעולה כאמור. יודגש כי הערה זו במרבית המקרים תצטרף לאחת הדרכים האחרות המנויות ברשימה זו ולא תהווה הגנה יחידה ובלעדית על הנכס.
דרך אחרת בה ניתן לפעול, היא עריכת הסכם הלוואה מובטחת במשכנתא בגובה שווי הדירה. אפיק זה מוציא אותנו למעשה משערי דיני המתנה ומכניס אותנו בשעריהם של דיני החוזים. חשוב לערוך הסכם ברור בין נותן המתנה לבין שני בני הזוג, אשר בו תקבע סכום ההלוואה, המועדים לפירעון ההלוואה, שיעור הריבית שהלוואה תישא והמקרים בהם מלוא סכום ההלוואה יעמוד לפירעון מידיי – למשל בעת פרידת בני הזוג.
להבטחת סכום הלוואה תירשם משכנתא על הדירה בלשכת רישום המקרקעין בגובה סכום ההלוואה או כל סכום מוסכם אחר. יש לשים לב כי על נותן הדירה לעמוד על זכותו לפירעון ההלוואה בדרך הקבועה בהסכם, שכן אי דרישת פירעון ההלוואה בהתאם להוראות ההסכם יכול להיחשב כוויתור בהתנהגות על החזר ההלוואה והפיכתה למתנה, בייחוד כאשר מדובר בצדדים אשר הינם בני משפחה כאמור לעיל.
לצד האפשרויות המנויות לעיל, ניתן ומומלץ להגן על הנכס בדרך נוספת – עריכת הסכם יחסי ממון בין בני זוג (ככל שמדובר בבני זוג נשואים) או הסכם חיים משותפים (ככל שמדובר בבני זוג שטרם נישאו). חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, קובע כי נכסים שהיו למי מבני הזוג ערב הנישואים או נכסים שקיבלו במתנה או בירושה במהלך הנשואים לא יחולקו בין בני הזוג בעת פקיעת הנישואים, כלומר דירה שניתנת במתנה לאחד מבני הזוג אינה נחשבת לנכס אשר לבן הזוג האחר יכולות להיות זכויות בו. עם זאת, ככל שמדובר בדירה אשר בני הזוג מתגוררים בה בפועל, במקרים רבים, בית המשפט לענייני משפחה מחלק את הדירה בין בני הזוג, חרף העובדה כי הדירה ניתנה במתנה לאחד מבני הזוג וחרף הוראות החוק, וזאת מכח כוונת השיתוף שיש בעצם המגורים המשותפים בדירה.
על מנת להימנע ממקרים של ספקות ואי בהירות, ובייחוד אם מדובר בדירה אשר בני הזוג מתכננים להתגורר בה, מומלץ לערוך הסכם ממון הקובע כי הדירה אינה נכס משותף, אלא נכס אישי אשר אינו בר איזון וכי בכל מקרה הדירה תישאר בבעלותו הבלעדית של מקבל המתנה בעת פקיעת הנישואין.
יחד עם זאת, עריכת הסכם ממון כמפורט לעיל לא מהווה הגנה אולטימטיבית על הדירה, ע"פ דיני הירושה בני זוג (לרבות ידוע בציבור) זכאים לרשת זה את זו, כך שלמרות שהסכם הממון קובע כי הדירה הינה בבעלות אחד מבני הזוג בלבד, הרי שבמקרה של פטירה, בן הזוג שנותר בחיים יורש את בן זוגו נפטר, וכך יוצא שבאמצעות דיני הירושה וחרף הסכם הממון, בן הזוג יקבל אחיזה בדירה.
לפיכך, כחלק בלתי נפרד מעריכת הסכם ממון, אנו ממליצים ללקוחותינו לערוך צוואה, לפיה במקרה של מוות חו"ח יורשי הדירה יהיו נותני המתנה (ההורים) ובכך להימנע ממצב בו למרות הסכם הממון בן הזוג יקבל זכויות בדירה מכח דיני הירושה.
לסיכום, ישנן דרכים רבות, אשר חלקן מנויות לעיל, להגן על דירת מגורים הניתנת לילד במתנה. במקרים רבים יש לשלב בין כמה דרכים משפטיות על מנת להעניק ללקוח מעטפת הגנה כוללת, הכל לפי צרכי הלקוח ונסיבות העניין הקונקרטי.
לקוחות המעוניינים בייעוץ פרטני בנושא מוזמנים לפנות לעו"ד שי מליץ ממשרדנו המטפל בתחום.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לניווט מהיר באתר שלנו :