מאמרים

גבייה פאסיבית

זרקור בעניין שיהוי והתיישנות הליכי גבייה פאסיבית של חובות מנהליים

לוגו המשרד של אהוד פורת בצבע כחול

גבייה פאסיבית הינו מונח שאיננו מוגדר בחוק כלשהו, אך מוגדר בפסיקה ומתאר מצב בו רשות מנהלית גובה מיסים, היטלים, חובות וכיו"ב אך לא באמצעות הליכי גבייה אזרחיים או מנהליים, אלא באופן פאסיבי – קרי, על ידי סירובה ליתן אישורים שונים להם זקוק האזרח לצורך קידום ענייניו וזאת עד להסדרת תשלום החוב שחב האזרח לרשות המנהלית.

מאת : עו״ד ערן קרם
מאמר מס׳ 47
יוני 2024

מקרה נפוץ ומוכר היטב הינו סירובה של ועדה מקומית ליתן אישור עירייה להעברת נכס בטאבו עד לתשלום חובות ארנונה, היטל השבחה, או היטלים שונים שלא נגבו קודם לכן [סעיפים 324(א) לפקודת העיריות וסעיף 21 לפקודת המועצות המקומיות].

מקרה נפוץ נוסף הינו סירובו של מנהל מיסוי מקרקעין ליתן לרוכש נכס מקרקעין אישורי מיסים לצורך רישום הנכס בטאבו וזאת עד לתשלום המס הכרוך בביצוע העסקה. עניין זה מוסדר בין היתר, בסעיף 16 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 הקובע תנאים לתקפן של עסקאות ובתוך כך שתוקף עסקה מותנה בתשלום המס הנובע ממנה.

עם זאת, נקבע בפסיקה כי גם הליכי גבייה פאסיביים, בנוסף להליכי גבייה מנהליים, כפופים לדיני ההתיישנות והשיהוי המנהלי.
עע"מ 8832/12 עיריית חיפה נ' יצחק סלומון בע"מ (נבו 15.04.2015)‏‏

"אקדים ואומר בפתח דבריי, כי לדעתי אין מקום לשנות מהלכת נסייר או לבטלה ככל שעסקינן בהחלת דיני ההתיישנות על הליכי גבייה אקטיביים. זאת ועוד, להשקפתי יש להחיל את דיני ההתיישנות גם על הליכי גבייה פסיביים, כדוגמת סעיף 324(א) לפקודת העיריות. דעתי היא, כי בחלוף תקופת ההתיישנות אין הרשות רשאית לדרוש את פירעון החובות שהתיישנו, כתנאי למתן אישור או תעודה."

משרדנו מטפל כיום בלקוח שרכש דירה בשכונת הדר יוסף בתל אביב בשנות ה-90 לאחר שדיווח ושילם מס רכישה בעניינה אולם לא הצליח לרשום את זכויותיו בדירה. הדירה שנרכשה על ידי אדם אחר מחברת עמידר שורשרה מספר פעמים משנות ה-50 ואילך, עד שהלקוח רכש אותה בשנות ה-90. כאמור זכויותיו בדירה לא נרשמו בחברת עמידר ולא ברמ"י.

לאחר שהוגשה תביעה למתן סעד הצהרתי בדבר זכויותיו בדירה, התקבל כתב הגנה מאת מנהל מיסוי מקרקעין במסגרתו נטען שהמנהל יסכים לסעד שהתבקש, בתנאי שיוגש דיווח וישולם מס בגין עסקה קודמת בזמן לעסקה לה היה צד הלקוח – עסקה שנערכה 20 שנה לפני שהלקוח רכש את הנכס.

זו דוגמא לניסיון לביצוע הליך גבייה פאסיבי לא חוקי שאיננו עומד בכללים שנקבעו בפסיקת בתי המשפט ומבקש לכוף על האזרח, כתנאי להסכמת הרשות המנהלית לקידום ענייניו, תשלום חובות בגין עסקה שלא היה צד לה ולא חלה עליו כל חובה לדווח עליה או לשלם מס הנובע ממנה, וממילא החוב התיישן והליכי הגבייה בעניינו לוקים בשיהוי מנהלי בוטה.

ניתן לשתף את המאמר לפלטפורמה שתבחרו
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוגו החברה שלנו

אנחנו כאן לכל שאלה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל הזכויות שמורות למשרד אהוד פורת ושות׳. Ehud Porat & Co

2024