מאמרים

אחריות משווק

אחריות משווק לטובת צד ג׳ כלפי צרכן

לוגו המשרד של אהוד פורת בצבע כחול

מטרת זרקור זה הינה לבחון, בתמצית, האם קיים הבדל בין אחריות משווק המספק נכס/שירות לבין משווק שאיננו מספק מוצר/שירות ללקוח אלא משווק את המוצר/ השירות לטובת צד ג' ופועל כמעין מתווך בעסקה וזאת בעת קבלת מוצר פגם או שירות פגום.

מאמר מס׳ 41
דצמבר 2023

מטרת זרקור זה הינה לבחון, בתמצית, האם קיים הבדל בין אחריות משווק המספק נכס/שירות לבין משווק שאיננו מספק מוצר/שירות ללקוח אלא משווק את המוצר/ השירות לטובת צד ג' ופועל כמעין מתווך בעסקה וזאת בעת קבלת מוצר פגם או שירות פגום.

החוקים הצרכניים לא מבדילים בין יצרן למשווק המספק נכס/שירות למשווק לטובת צד ג', אלא עושים שימוש במונח "עוסק", מונח שיכול להתייחס הן ליצרן, הן למשווק המספק נכס/שירות והן למשווק לטובת צד ג'.
ראה את ההגדרה הרחבה למונח "עוסק" בחוק חוק הגנת הצרכן, תשמ"א-1981:
"עוסק" – מי שמוכר נכס או נותן שירות דרך עיסוק, כולל יצרן"
ראה הגדרה רחבה למונח "יצרן" בחוק האחריות למוצרים פגומים, תש"ם-1980:
"יצרן" – אדם העוסק למטרות מסחריות בייצור מוצרים או בהרכבתם, לרבות –
(1)המציג עצמו כיצרן של מוצר במתן שמו או סימנו המסחרי או בכל דרך אחרת;
(2)יבואן שייבא לישראל למטרות מסחריות מוצר שיוצר בחוץ לארץ;
(3)ספק של מוצר שהיצרן שלו בארץ או היבואן שלו אינם ניתנים לזיהוי על פניו”

ניתן לראות כי ההגדרה הרחבה של המונח 'עוסק' בחוק הגנת הצרכן וההגדרה הרחבה למונח 'יצרן' בחוק האחריות למוצרים פגומים יכולה להתייחס לשני סוגי המשווקים. לכן, הבדל, אם קיים, אינו נובע מהגדרה משפטית בחוקים אלה.

אנו נציע בזרקור זה אבחנה שאיננה מבוססת על הגדרה משפטית מכוח חוק זה או אחר, אלא מבוססת על מהות תפקידו של המשווק בעסקה. האם במסגרת תפקידו, מכר המשווק שירות/מוצר לצרכן תוך שהתקשר ישירות עם הצרכן. או שבמסגרת תפקידו, רק שיווק את השירות/מוצר עבור צד ג', עימו התקשר בסופו של יום הצרכן.

למשל משווק מורשה של מוצרי BOSCH בישראל, המשווק ומוכר את המוצר לצרכן, אל מול משווק דירות יד ראשונה של פרויקט בנייה חדש, המשווק את הדירה, עבור צד ג' – היזם, עימו יתקשר בסופו של יום הצרכן. או – סוכן נסיעות המשווק כרטיס טיסה, עבור צד ג' – חברת התעופה, עימה יתקשר בסופו של יום הצרכן.

להבדל בין משווק המספק נכס/שירות לבין משווק לטובת צד ג' יש, במידה מסוימת, עיגון בסעיף 45 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973:
"חיוב למתן נכס או שירות שלא הוסכם על סוגם או טיבם, יש לקיים במתן נכס או שירות מסוג ומטיב בינונים."
ניתן לומר או להציג עמדה, לפיה משווק לטובת צד ג', לא מתחייב לטיב או סוג הנכס/שירות, וכי ההתחייבות מוטלת על מוכר הנכס/שירות. יובהר כי עמדה זו מוצגת רק לצורך הדיון והיא בפני עצמה לא חפה מקשיים, המבוססים על חובות מן הדין הכללי כגון חובת תום הלב, חובת הנאמנות, חובת הזהירות, כפי שיפורטו בהמשך.


כך למשל, לא קיים הבדל בין משווק המספק נכס/שירות, לבין משווק לטובת צד ג' לעניין איסור ההטעיה הקבוע בסעיף 2 לחוק הגנת הצרכן. איסור הטעיה חל הן על משווק המספק נכס/שירות והן על משווק לטובת צד ג'.
ראה למשל החלטה בתיק ת"צ (מחוזי י-ם) 4517-09-10 מיכאל משה נ' מרק שארפ ודוהם (ישראל- 1996) בע"מ (נבו 08.09.2013)‏‏:
"בענייננו, ולצורך שלב זה של הדיון, דומה כי אין צורך להעמיק ולהידרש לשאלות מורכבות אלה על מנת לקבוע כי חלה, לכאורה, על המשיבה חובת גילוי של "תופעת הלוואי" המתייחסת לפוריות הגבר, כפי שתוארה בעלון האירופי, זאת משעה שמעשיה של המשיבה מעידים עליה כי הכירה בחובתה לגלותה לצרכניה. מסקנה זו נלמדת הן מגילוי תופעת לוואי זו לצרכניה במדינות אירופה באותה תקופה ממש בה לא גולה הדבר לצרכניה בישראל, והן מתיקון העלון לצרכן הישראלי ע"י הוספת תופעת הלוואי האמורה לאחר הגשת התובענה, כפי שיפורט להלן."

כך למשל, לא קיים הבדל בין משווק המספק נכס/שירות לבין משווק לטובת צד ג', כאשר משווק לטובת צד ג' מציג מצג מטעה כאילו הוא עצמו הספק.

ראה למשל פסק דין בתיק ת"ק (תביעות קטנות קצ') 1285-08-13 חיה קורקוס נ' חברת מרום תעופה (נבו 27.04.2014):‏‏
"אלא שהנתבעת בענייננו – לא היתה, לפי הניתוח בענין דיזנהויז, בגדר סוכנות נסיעות גרידא. בכותרת הפרסום על אודות הטיול, שהעתקו צורף לכתב התביעה וכולל תיאור מפורט של הטיול לרבות התכנית לכל יום, שמה של הנתבעת – ורק שמה – מתנוסס בגאון. לא כתוב בפרסום כי הנתבעת משווקת שירותיהם של אחרים: שירותי תיירות של ספק הטיול המקומי Georgian Travel Group LTD ושירותי הדרכה ישראליים של מדריך פלוני או אלמוני. בנסיבות אלה, התובעים היו רשאים להניח כי הם אינם רוכשים מהנתבעת שירותים של גופים אחרים, אלא מהנתבעת עצמה (ראו והשוו: ת.ק. (ק"ג) 343/08 טרייגר נ' כספי הפלגות קרוז בע"מ (27.7.2009); ת.ק. (חי') 30093-03-10 חפר נ' כספי הפלגות נופש בע"מ (30.9.2010))."

כך למשל, לא קיים הבדל בין משווק המספק נכס/שירות לבין משווק לטובת צד ג' לעניין חובת הזהירות כלפי הצרכן.

ראה למשל פסק דין בתיק ת"א (שלום תל אביב-יפו) 15700/03 מדמון תומר נ' פרידמן חכשורי חברה לבניה והנדסה בע"מ (נבו 21.02.2006)‏‏ "אין ספק כי משואות חבה חובת זהירות כלפי התובעים, בשים לב למעמדה המיוחד כמשווקת הפרויקט (מעמד אשר שכרו בצידו- עמלת שיווק מהקבלן), ובשים לב לכך שהיא היתה זו שהלכה למעשה ארגנה את ציבור הרוכשים, והתובעים בתוכם, תחת החסות המכובדת של רבני פתרון לדיור, ואגב כך יצרה כלפיהם מצג כמי שאמונה על שמירת זכויותיהם כקבוצה מאורגנת אל מול הקבלן. הצגת תוכנית בלתי מעודכנת ובלתי נכונה בפני הרוכשים, עובר לחתימת חוזה המכר, היתה מעשה רשלני בעליל מצידה של משואות."
חובת הזהירות חלה הן על משווק המספק נכס/שירות והן על משווק לטובת צד ג'.

כך למשל, לא קיים הבדל בין משווק המספק נכס/שירות לבין משווק לטובת צד ג' לעניין הפרת חובה חקוקה, המחייבת משווק לטובת צד ג' לפעול בסטנדרט מסוים או בתנאים מסוימים, הקבועים בחוק, אך אלה לא קוימו על ידי המשווק לטובת צד ג'.
החובה לעמוד בהוראות הדין חלה הן על משווק המספק נכס/שירות והן על משווק לטובת צד ג'.

להבדל בין משווק המספק נכס/שירות לבין משווק לטובת צד ג' יש משמעות לעניין היקף חובת הגילוי, כאשר משווק לטובת צד ג' לא גילה לצרכן פרט שלא היה בידיעתו של המשווק לטובת צד ג', אולם הפרט היה בידיעת אותו צד ג’.


במצב דברים זה קשה לראות במשווק לטובת צד ג' כמי שהתרשל, או הפר חובה חקוקה, או הפר את חובת הגילוי המוטלת עליו וזאת מהטעם ש"התנאי הבסיסי לקיומה של חובת גילוי היא "שהצד הכפוף לה ידע או היה צריך לדעת את המידע שמדובר בו" (פרידמן וכהן, חוזים, כרך ב', 1992, בע' 813). יחד עם זאת, אין די בידיעת המידע ואי גילויו כדי להצמיח טענת הטעיה, ויש להוכיח כי קיימת חובת גילוי שלא מולאה." [ת"צ (מחוזי י-ם) 4517-09-10 מיכאל משה נ' מרק שארפ ודוהם (ישראל- 1996) בע"מ (נבו 08.09.2013)‏‏].
הבדל זה עליו עמדנו בזרקור זה, יכול לעיתים לשמש טענת הגנה עבור משווק לטובת צד ג' שלא גילה לצרכן פרט שלא ידע ולא היה עליו לדעת, בתור משווק לטובת צד ג', אולם הפרט היה בידיעת אותו צד ג’.


כמובן שאין באמור בזרקור זה להפחית מהאחריות המוטלת על משווק לטובת צד ג' מכוח כל דין או הסכם, ויש לבחון כל מקרה בהתאם לנסיבותיו.

מאמרים מומלצים

ניתן לשתף את המאמר לפלטפורמה שתבחרו
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוגו החברה שלנו

אנחנו כאן לכל שאלה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל הזכויות שמורות למשרד אהוד פורת ושות׳. Ehud Porat & Co

2024