
ביוני 2023 ניתן פסק דין (ע"א 6421/21) בבית המשפט העליון, במסגרתו נקבעו כללים ואמות מידה לקביעה מתי בעלים של מחסן, שנבנה בהיתר, במסגרת בניין הכולל דירות ומחסנים, יכול למכור מחסן שרכש יחד עם הדירה שבבעלותו, כיחידה רישומית נפרדת, לצד ג', שאינו אחד מבעלי הדירות בבניין.
2. לעיתים התשובה ברורה למדי: ברור שכאשר המחסן נבנה כחלק מדירת המגורים, במיוחד כאשר הגישה למחסן היא מתוך דירת המגורים, לא ניתן לרשום את המחסן בבעלות נפרדת של צד ג', מהטעם שלא ניתן לרשום בעלות מסויימת בחלק מנכס מקרקעין. ברור גם ממהותו של המחסן הנדון, שהוא מיועד לשמש כהצמדה לדירת המגורים ולא ניתן לפצלו מדירת המגורים ומכאן שאין לרשום אותו בבעלות נפרדת. חלופה פרקטית, במקרה כזה, הינה להותיר את המחסן בבעלות רשומה של המוכר, ולהחכיר את המחסן לקונה ל- 999 שנה.
3. במקרה מובהק אחר, מחסן שנבנה ככזה, המצוי בקומה מסחרית של בניין מגורים, לצידן של חנויות ושטחי מסחר אחרים, ביחוד במקרים שהמחסן רשום בבית המשותף כתת חלקה נפרדת, או כנכס המיועד להירשם כתת חלקה נפרדת, יכול להימכר גם למי שאינו בעלים של דירה בבניין.
4. כב' השופט עופר גרוסקופף פסק באותו פסק דין שהוזכר לעיל, כי בית משותף מורכב משני מרכיבים: דירות ורכוש משותף. בדירות מתקיימת מכוח סעיף 54 לחוק המקרקעין בעלות נפרדת, ואילו הרכוש המשותף מצוי בבעלותם של כלל בעלי הדירות בבית המשותף. "מחסן" עשוי להיות מסווג לאחת מארבע קטגוריות: א. חלק אינטגרלי מבחינה פיסית ותכנונית מהדירה. ב. "דירה" נפרדת. ג. מחסן שאיננו חלק אינטגרלי מאחת הדירות, ושלא הוגדר כ"דירה" בפני עצמו, מהווה, ברובם המוחלט של המקרים, רכוש משותף לא הכרחי (רמל"ה). ד. רמל"ה אשר הוצמד לאחת הדירות.
5. נפסק כי חריג אפשרי [הנופל לסעיף ג' לעיל] הוא מחסן שהותקנו בו בחיבור של קבע מתקנים המשמשים את כלל הבניין. ככזה, ובהעדר קביעה אחרת, המחסן יהווה חלק מהרכוש המשותף הכולל של הבניין, אלא אם הוצמד כדין לאחת הדירות.
6. נקבע כי כאשר מחסן מוגדר כחלק מ"דירה" או כ"דירה" נפרדת (כלומר, הוא חוסה תחת אחת משתי הקטגוריות הראשונות), המצב המשפטי ברור: ככל שמחסן הוא חלק מ"דירה", לא ניתן להעבירו אלא יחד עם הדירה, וממילא לא ניתן לעשות בו עסקה עצמאית. באופן כללי, ניתן להוציא רמל"ה מבעלות משותפת של כלל הדיירים לטובת אחד מהם על ידי הצמדתו לדירתו בהסכמת כלל הדיירים, וניתן להחזירו לבעלות משותפת של כלל הדיירים על ידי ביטול ההצמדה בהסכמתם. כן ניתן להעביר רמל"ה מבעל דירה אחת בבניין לבעל דירה אחרת בבניין בעסקה ביניהם על דרך של שינוי ההצמדה. ומכלל ההן נלמד הלאו: לא ניתן לרשום את הזכויות ברמל"ה, על שם מי שאינו בעל דירה בבניין.
8. כמו כן, אין ספק כי ניתן ליצור בהסכמת כל בעלי הדירות התחייבות להצמיד רמל"ה לדירה לכשיירשם הבית כבית משותף. ואולם, כל עוד לא בוצע הרישום האמור, הרי שחל הכלל הקבוע בסעיף 13 לחוק המקרקעין, האוסר על עסקאות בחלק מסוים של המקרקעין. כך ביחס לדירות עצמן, וכך גם ביחס לרמל"ה, והמחסנים בכלל זה.
9. לאור האמור, נקבע כי במקרה הנדון, לא ניתן להקנות למערער את זכות החכירה ביחס למחסנים שעה שאין הוא בעל אחת הדירות בבניין, ואף לא ניתן להורות לחברה היזמית לפעול להקניית ורישום זכות חכירה כזו. המחסנים בהם עסקינן הוקמו על מנת לשרת את דירות המגורים, ולא כיחידה נפרדת או יחידות נפרדות, היכולות לשמש כ"דירה" עצמאית. ככאלה הם אמורים להיות מוצמדים לדירות המגורים בבניין או להוות חלק מהרכוש המשותף. כך היה אילו הבניין היה נרשם כבית משותף; כך גם לעת הזו, בהינתן שמדובר בבניין מגורים העתיד להירשם כבית משותף.
10. במצב דברים זה, לא ניתן להעניק למערער את הסעדים המבוקשים על ידו, אלא אם ישתנה מצב הדברים באופן שיאפשר את מימוש הסכם המחסנים. שינוי זה יכול ללבוש מספר צורות: רכישת דירה בבניין על ידי המערער, באופן שיאפשר את הצמדת המחסנים אליה, שינוי בייעוד בפועל של המחסנים באופן שיהוו "יחידה שלמה ונפרדת", המשמשת למעשה, ולא רק להלכה, לצורכי אחסנה, שינוי בייעוד התכנוני של המחסנים, באופן שיהוו להלכה, ולא רק למעשה, דירת מגורים. במצב הדברים הנוכחי, המערער פוסח על כל הסעיפים: אין הוא בעל דירה בבניין, ולפיכך אין אפשרות ההצמדה רלוונטית; המחסנים אינם משמשים אותו כלל לצורכי אחסנה, ולפיכך לא ניתן לטעון לכך שמדובר ב"דירה" על פי ייעודם החוקי; ולבסוף, המערער לא הכשיר את השימוש במחסנים לצורכי מגורים, ולפיכך אי אפשר לטעון שמדובר ב"דירת מגורים" על פי השימוש בפועל.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לניווט מהיר באתר שלנו :